Μοναδικό απολίθωμα αμμωνίτη στον Όλυμπο – Unique ammonite fossil on mount Olympus

Μοναδική ανακάλυψη σημαντικού απολιθωμένου οργανισμού στον Όλυμπο

Μεγάλη ανακάλυψη από τον ιδρυτή του Μουσείου Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου μετά από χρόνια έρευνας. Απολίθωμα Αμμωνίτη ανακαλύφθηκε στους ασβεστολίθους του όρους Όλυμπος. Είναι η πρώτη φορά που αυτός ο οργανισμός ανακαλύπτεται στα ιζηματογενή πετρώματα του υψηλότερου βουνού της χώρας μας.

Αλλά, τι είναι Αμμωνίτης;

Οι Αμμωνίτες ήταν θαλάσσιοι οργανισμοί, (μαλάκια), που εμφανίστηκαν κατά τη Δεβόνιο Περίοδο (360 εκατομμύρια έτη π.Χ.) και εξαφανίστηκαν περίπου πριν από 65 εκατομμύρια έτη, όταν δηλαδή εξαφανίστηκαν και οι δεινόσαυροι.

Στην εμφάνισή τους τα όστρακα των Αμμωνιτών μοιάζουν με το σημερινό «ξάδερφό» τους γενεαλογικά, το Ναυτίλο.

Έτσι λοιπόν, μετά από 30 χρόνια ερευνών στον πλούσιο και από Γεωλογική άποψη Όλυμπο, ο ιδρυτής του Μουσείου Γεωλογικής Ιστορίας του Ολύμπου, ο Γεώργιος Αρζάνας, βρήκε αυτό το μοναδικής επιστημονικής αξίας απολίθωμα!

Σύμφωνα με τον Υποψήφιο Διδάκτορα του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Μάρκο Βαξεβανόπουλο και υπεύθυνο της μουσειολογικής μελέτης του Μουσείου Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου, ο Αμμωνίτης του Ολύμπου είναι ένα αξιόλογο εύρημα. Τα πετρώματα που φιλοξενούν το εύρημα χρονολογικά κυμαίνονται από 208 ως 65 εκατομμύρια έτη. Ο συγκεκριμένος Αμμωνίτης κολυμπούσε λοιπόν στην Θάλασσα της Τηθύος, πριν τουλάχιστον 65 εκατομμύρια χρόνια.

Με αυτήν την ανακάλυψη λύθηκε η μεγάλη απορία για την ύπαρξη ή μη Αμμωνιτών στα πετρώματα του φημισμένου Ολύμπου. Ήταν ένα ερώτημα που χρόνια βασάνιζε τους Γεωλόγους και Παλαιοντολόγους.

Θα γίνει προσπάθεια να προσδιοριστεί το είδος του αμμωνίτη μιας και υπάρχουν αρκετές οικογένειες και είδη αμμωνιτών.

Το μοναδικό αυτό εύρημα, το απολίθωμα αμμωνίτη του Ολύμπου θα εκτίθεται στο Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου το οποίο είναι ανοικτό καθημερινά από τις (9:30 π.μ. ως 14:00 μ.μ. και απογεύματα από 18:00 ως 21:00 μ.μ. (Χειμερινό Ωράριο Λειτουργίας)

Τηλέφωνα: 23520 31901

6944843439     

Με εκτίμηση

Γεώργιος Αρζάνας

Ιδρυτής Μουσείου Γεωλογικής

Ιστορίας Ολύμπου

Pattern of sectioned ammonite

viagra online


Warning: sprintf(): Argument number must be greater than zero in /home/olympus/public_html/wp-content/themes/museum-core/comments.php on line 52